zondag 7 november 2010

Ruimte voor cultuur - te noot, te vers, te riem en te uil

Cultuur bindt mensen, opent de ogen en prikkelt de verbeelding - we groeien als we ermee in aanraking komen. Beleidsmatig noemen we creatieve klasse, broedplaatsen, cultuur- en kunsteducatie, straattheater, city poems. Of de game industrie, de Design Academie, architectonische hoogstandjes, museum cultuurclusters. Cultuur is here to stay, zo lijkt het.

Niets is minder waar. De stad, de mensen en cultuur is een broos trio. Deze kabinetsperiode nemen we afscheid van heel veel bijzondere cultuuruitingen. Wat te doen dan er over te schrijven? Hieronder vier inspirerende voorbeelden die ik toevallig ken. Koester ze!

Te noot


Vandaag 7 november 2010 trad het Deventer Vocaal Ensemble (DVE) op in de Bergkerk. Onder begeleiding van het Barokorkest Concerto d'Amsterdam werden de Psalm 42 van Mendelssohn en de Mis in C majeur van Beethoven uitgevoerd. Een prachtig concert, met bijzondere goede solisten en veel en enthousiast publiek. De Bergkerk is al een unieke kerk en om daar een klassiek concert te mogen horen is een cadeau. Het DVE kan rekenen op een langdurige financiele ondersteuning van een groep bedrijven, die het Ensemble als het culturele visitekaartje van Deventer beschouwen. De kaartjes zijn beneden de 30 euro, dus (voor mij) betaalbaar.

En wat fijn dat er ruimte voor cultuur is in de Bergkerk, waar zo'n sprankelend concert gegeven kan worden! Althans, nog wel, want geld zit op vier manieren in de weg. Subsidies voor kunstuitvoeringen staan onder druk, uitvoeringen worden duurder door de aanstaande BTW verhoging, sponsorschap door bedrijven wordt lastiger en unieke locaties als de Bergkerk worden op zeer korte termijn onbetaalbaar voor kerkgemeenschappen en eigenlijk ook voor de gemeenten.

Te vers


De zaterdag voor de beroemde Deventer Boekenmarkt wordt al meer dan 10 jaar het Tuinfeest gehouden. Als je van dichters en gedichten houdt, that's the place to be! In vijf binnentuinen in het centrum van Deventer dragen zo'n 25 dichters hun werken voor, ademloos aangehoord en benoten door het publiek. Het Tuinfeest is al jaren uitverkocht, meer dan 1200 bezoekers kunnen er gewoonweg niet in. Ik prijs mij gelukkig dat ik aan dit dichtfestival mag meehelpen als vrijwilliger. Meestal als bouwer en breker (ik verzin het echt niet) en afgelopen jaar als streng kijkende tuinbegeleider die het bordje Stilte ophoog houdt. Meeluisteren naar de voordrachten en onder de indruk raken van de dichteres Sasja Jansen.

Grote trekker van het Tuinfeest is Theater en Restaurant Bouwkunde, die veel investeerders inclusief de gemeente Deventer weet te interesseren. Ook hier levert de kaartverkoop een bijdrage. De toekomst van het Tuinfeest hangt af van een viertal zaken. Allereerst de inzet van de eigenaren van Bouwkunde, die meer dan 100 vrijwilligers aan zich weten te binden. Dan de unieke mogelijkheid om vijf binnentuinen opgesteld te krijgen voor dit evenement, met veel bereidwilligheid van de eigenaren van die tuinen. Daarnaast van de bijdragen van sponsoren en overheden.
Tenslotte van de vraag of het Theater Bouwkunde wel op die plek moet blijven, want moet er geen cultuurcluster komen in de stad?

Te riem


Sport of cultuur? Sloeproeien wordt overal gedaan, ook op de IJssel door de vereniging Daventre Portu. Acht roeiers en een stuur, de rivier als ontmoetingsruimte. De vereniging heeft drie boten en meer dan honderd leden, teams met flinke namen als Thor, Freya en Loki, en doen mee aan wedstrijden door heel Nederland en daarbuiten.

Aan The Great River Race op de Theems in London is dit jaar voor de tweede keer meegedaan. Natuurlijk maken die jongens en meiden uit Deventer niets klaar tussen dat geweld van drakenboten en fine lads die de waterwegregels aan hun riem lappen. Maar meedoen aan The Great River Race is bijzonder. De wedstrijd wordt al meer dan een eeuw gehouden en hoort tot het ware Engelse culturele erfgoed - je moet dan wel van roeien houden.

Daventre Portu heeft dit jaar een groot bouwbedrijf als sponsor binnen gehaald en is ook actief op maatschappelijk vlak. Altijd op zoek naar sponsoren. De thuisbasis is nu nog de Deventer haven, maar in de nabije toekomst gaan de sloeproeiers met de andere watersporters onder een dak (he, een sportcultuurcluster). 's Winters wordt er door de roeiers zelf onderhoud gepleegd aan de boten, dus een goede en warme werkruimte is meer dan welkom.

Te uil


Boerderij het Stroink in Enschede Zuid herbergt al enige jaren Dragon Heart. Martin laat de middeleeuwse geschiedenis herleven in zijn museumwinkel vol zwaarden, harnassen en gewaden. Hij geeft ook vliegdemonstraties met uilen. Toen ik nog stadsdeelmanager in Enschede was, kreeg Martin subsidie om op woensdagmiddagen dergelijk uilendemonstraties voor de kinderen uit Stroinkslanden (en ver daarbuiten) te houden. Sinds vorig jaar is boerderij het Stroink ook trouwlocatie geworden en Martin laat zijn uilen dan de ringen aanvliegen.

De toekomst ziet er niet goed uit voor Martin. Op dit moment zijn er geen sponsoren die Dragon Heart een warm hart toedragen. De inkomsten uit de verkoop van middeleeuwse goederen is veel te weinig. De bijdrage van de gemeente voor de woensdagmiddag wordt waarschijnlijk heroverwogen. Tegelijkertijd kost de boederij ook geld, hoewel de gemeente Enschede hier al een forse tariefsverlaging heeft afgesproken. Martin is ook niet commercieel, hij heeft vooral een passie. Daarnaast is hij voortdurend op zoek naar vrijwilligers om te helpen. Want om uilen te kunnen laten vliegen moet je tenminste met zijn tweeen zijn.

Tijdens de Kei-safari Stroinkslanden afgelopen week heb ik aangeboden om een sponsorplan voor Dragon Heart te schrijven. Daarmee kunnen bedrijven en instellingen benaderd worden, maar ook mensen zoals u en ik, om Martin wat lucht te geven. Maar Martin kan nog veel meer hulp gebruiken. Dus wie wil, graag!

Verder informatie over de vier genoemde cultuuruitingen is te vinden op de onderstaande links.


En over The Great River Race www.greatriverrace.co.uk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten